Διπολική διαταραχή, η νόσος με τα «δύο πρόσωπα»
Η ψυχή που τραμπαλίζεται όπως ένα καράβι..
Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να ορίσουμε την διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη. Το άτομο σε αυτήν περίπτωση βιώνει καταστάσεις μανίας και κατάθλιψης μαζί, με αποτέλεσμα να μην κοιμάται, να μιλάει γρήγορα, να μην έχει μέτρο στα έξοδα, να εμφανίζει υπέρμετρη σεξουαλική δραστηριότητα κ.τ.λ.
Στην διπολική διαταραχή οι εναλλαγές μανίας και κατάθλιψης διαρκούν μέρες ή εβδομάδες ολόκληρες, ενώ υφίστανται και περιπτώσεις ομαλής συναισθηματικής λειτουργίας ανάμεσα σε διαστήματα, τα οποία ονομάζουμε «νορμοθυμία». Τυπικό της γνώρισμα είναι η εναλλαγή του ατόμου από τον ένα πόλο της διαταραχής (κατάθλιψη), στον άλλο (μανία), με γρήγορες και απρόβλεπτες εναλλαγές.
Παρόλα αυτά, αν και τα συμπτώματα είναι συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι ίδιοι με διπολική διαταραχή. Ο κάθε ένας ασθενής θα έχει διαφορετικές εμπειρίες, συμπεριφορές και βιώματα κατά την διάρκεια της νόσου.
Αιτιολογία εμφάνισης της διπολικής διαταραχής
Μέχρι στιγμής η επιστημονική κοινότητα δεν είναι σε θέση να απομονώσει έναν συγκεκριμένο αιτιολογικό παράγοντα. Αντίθετα, πολλοί παράγοντες συντελούν ώστε να φτάσει κάποιος στην διάγνωσή της.
Συμπτωματολογία της διπολικής διαταραχής
Η «κυκλική» αυτή διαταραχή εκδηλώνεται είτε με κάποιο καταθλιπτικό επεισόδιο είτε με κάποιο επεισόδιο μανίας. Προκειμένου να βγει η διάγνωση θα πρέπει να έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον πέντε από τα επεισόδια που αναφέρονται στην συνέχεια για τουλάχιστον δύο βδομάδες.
Επεισόδια μανίας
- Υπερβολικά καλή ή θυμωμένη διάθεση
- Μεγαλομανία
- Μειωμένη ανάγκη για ύπνο και ξεκούραση
- Υπερδιέγερση και αυξημένη λίμπιντο
- Έλλειψη συγκέντρωσης και αυτοελέγχου
- Πρόβλημα λειτουργίας στον επαγγελματικό χώρο
- Πλήθος από καινούργιες και συναρπαστικές ιδέες
- Έξοδα χωρίς λόγο
Επεισόδια κατάθλιψης
- Πεσμένη διάθεση
- Απάθεια
- Αυξομείωση στο βάρος
- Συνεχόμενη κούραση
- Απόπειρες αυτοκτονίας
- Πρόβλημα λειτουργίας στον επαγγελματικό χώρο
- Ατημέλητη εξωτερική εμφάνιση ή ένδυση με παράξενα και ακατάλληλα ρούχα
Αποτελεσματική προσέγγιση της Γαλήνης
Η Γαλήνη αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση ασθενή εξατομικευμένα και σεβόμενη τις ξεχωριστές ανάγκες του ατόμου, θεωρώντας ότι δύο είναι τα ορόσημα για την θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή ενεργό και βαρυσήμαντο ρόλο παίζει η ψυχοθεραπεία με τις διάφορες μορφές της.
- Η ψυχοκοινωνική παρέμβαση με την γνωσιακή ψυχοθεραπεία, συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της διαταραχής, αφού με τις οδηγίες του ειδικού ψυχολόγου το άτομο μαθαίνει να τροποποιεί τις καθημερινές δυσλειτουργίες και να τις μετατρέπει, με την έκβαση θεραπείας, σε φυσιολογικές λειτουργίες και δυνατότητες.
- Η οικογενειακή συστημική ψυχοθεραπεία, είναι η μέθοδος εκείνη που ουσιαστικά γνωστοποιείται στον οικογενειακό κλοιό πως θα πρέπει να επιδρά στον ασθενή, μαθαίνοντας ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να συμβάλλει στην αντιμετώπισή της πάθησής του.
- Η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει να διορθώσει τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος στην διαδικασία της σκέψης και της διάθεσης. Τα φάρμακα μπορούν να διαχωριστούν σε 3 κατηγορίες. Σε εκείνα που προλαμβάνουν καινούργια επεισόδια, σε εκείνα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και σε εκείνα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της μανίας.
Μύθοι και αλήθειες
Η άγνοια και η παραπληροφόρηση για την διπολικότητα, έχει φέρει στο προσκήνιο κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την ασθένεια. Ας δούμε λοιπόν κάποιους διαδεδομένους μύθους που καταρρίπτονται.
- Η διαταραχή αυτή είναι σπάνια – Λάθος. Εκδηλώνεται σε 5 στους 100 ενήλικες τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους.
- Η διπολική διαταραχή είναι συνώνυμο της κυκλοθυμίας – Λάθος. Πρόκειται για μία σοβαρή ψυχική ασθένεια που πλήττει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και έχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.
- Καθ’ όλη την διάρκεια της νόσου, το άτομο νιώθει μανία ή κατάθλιψη – Λάθος. Κατά την διάρκεια της ασθένειας και της θεραπείας, το άτομο επέρχεται συχνά σε διαστήματα «νορμοθυμίας», δηλαδή κανονικότητας, χωρίς να εμφανίζονται κάποια από τα δύο συμπτώματα.
- Κάποιος με μανιοκατάθλιψη δεν θα ζήσει ποτέ φυσιολογική ζωή – Λάθος. Άλλωστε τι ορίζεται ως φυσιολογικό στην ζωή μας; Το άτομο σίγουρα θα χρειαστεί να αλλάξει κάποιες καταστάσεις, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι αυτές οι αλλαγές θα είναι αρνητικές.
Πως μπορείτε να βοηθήσετε τον συγγενή ή φίλο σας με διπολική διαταραχή;
Η σωστή πληροφόρηση είναι το Α και το Ω για την παροχή κατάλληλης και αποτελεσματικής βοήθειας, κάποιου που έρχεται αντιμέτωπος με την διπολικότητα. Μάθετε ό, τι μπορείτε από τοπικούς φορείς που ασχολούνται με το θέμα και ανακαλύψτε ομάδες στήριξης που μπορούν να συνδράμουν στην θεραπεία. Παρακινήστε τον άνθρωπό σας να συμμετάσχει σε group therapy, για να ακούσει παρόμοια βιώματα και να μοιραστεί τις εμπειρίες του. Τέλος, μάθετε από τον ειδικό, τις σωστές κινήσεις που πρέπει να κάνετε σε περίπτωση κρίσης ή εκδήλωση ανεξέλεγκτου επεισοδίου από τον ασθενή.
Διεύθυνση
Χαρ. Τρικούπη 161, Κηφισιά
Τ.Κ. 145 64
Τηλ. Κέντρο: 2108070009
Fax: 2108070528
E-mail: info@galene.gr