Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές αντίληψης της πραγματικότητας, κατάσταση στην οποία το άτομο απαντά με τρόπους που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνική τους αλληλεπίδραση.
Αυτή η αλλοίωση της πραγματικότητας παρουσιάζεται με διαταραχές στη σκέψη, συναίσθημα, ομιλία και ψυχοκινητικότητα.
Χαρακτηριστικά συμπτώματα
1. Σκέψη: διαταραχές στο περιεχόμενο της σκέψης με τη μορφή παραληρητικών ιδεών. Επίσης μπορεί να επέλθει μια χαλάρωση του συνειρμού ιδεών ενώ στην πιο σοβαρή της μορφή ο ασθενής δεν μπορεί να σκεφτεί συντονισμένα και η ομιλία του είναι μπερδεμένη.
2. Αντίληψη: οι πιο χαρακτηριστικές διαταραχές της αντίληψης είναι οι ψευδαισθήσεις και ιδιαίτερα οι ακουστικές( π.χ. διάφοροι ήχοι, φωνές που ακούει ο ασθενής, μία ή περισσότερες, οι οποίες παίρνουν μορφή διαλόγου ή εντολών γεγονός που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο τόσο για τον ίδιο όσο και για το υπόλοιπο κοινωνικό περιβάλλον). Οπτικές, οσφρητικές και γευστικές συμβαίνουν λιγότερο συχνά.
3. Συναίσθημα: παρατηρείται αμβλύ ή επίπεδο συναίσθημα ή απρόσφορο. Επίσης, συχνά εμφανίζεται κατάθλιψη.
4. Βούληση: η διαταραχή της βούλησης εκδηλώνεται ως ανεπαρκές ενδιαφέρον ή ανικανότητα να ακολουθήσει μια σειρά ενεργειών γεγονός που βλάπτει σε έντονο βαθμό την ικανότητα για εργασιακή και γενικότερα για παραγωγική λειτουργία.
Κινητικές διαταραχές
Στη σχιζοφρένεια μπορεί να εμφανιστεί ποικιλία κινητικών διαταραχών. Η κατατονική εμβροντησία και η κατατονική διέγερση είναι τα πιο έντονα συμπτώματα ενώ η δραστηριότητα του ασθενή συνήθως κυμαίνεται μεταξύ δύο ακραίων καταστάσεων.
Αντιμετώπιση σχιζοφρένειας
Η θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς μπορεί να περιλαμβάνει δύο μεγάλες διαστάσεις ψυχοφαρμακολογική και ψυχοθεραπευτική παρέμβαση.
Στην Κλινική Γαλήνη καθημερινά σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε θεραπευτικά προγράμματα που συνδυάζουν τις δύο διαστάσεις ώστε βοηθήσουμε τους ασθενείς μας να επανακτήσουν τη χαμένη τους λειτουργικότητα και ψυχολογική ακεραιότητα και υγεία.
• Ψυχοφαρμακολογική: εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή προσαρμοσμένη στις δραστηριότητες του εκάστοτε περιστατικού κατάθλιψης με γνώμονα την διατήρηση της λειτουργικότητας του ασθενούς.
• Ψυχοθεραπευτική: ο τύπος ψυχοθεραπείας κατάλληλος για τους σχιζοφρενικούς ασθενείς είναι η ατομική και η ομαδική ψυχοθεραπεία. Ο νοσηλευόμενος βοηθιέται καθημερινά μέσω των ψυχοθεραπειών να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει την φύση της ασθένειας του και τις συνέπειες της στη ζωή του ώστε να προσαρμοστεί όσο το δυνατό καλύτερα στις απαιτήσεις της κοινωνικής ζωής. Η θεραπεία στοχεύει στην επεξήγηση των συμπτωμάτων και των συνεπειών της σχιζοφρένειας, του τρόπου δράσης και των παρενεργειών των φαρμάκων και του τρόπου αντιμετώπισης των διαπροσωπικών προβλημάτων.
Διεύθυνση
Χαρ. Τρικούπη 161, Κηφισιά
Τ.Κ. 145 64
Τηλ. Κέντρο: 2108070009
Fax: 2108070528
E-mail: info@galene.gr